Geschiedenis van het tatoeëren

Tegenwoordig kijk je niet raar op als iemand een tatoeage op zijn lichaam heeft. Het hebben van tatoeages wordt in zekere zin geaccepteerd in de huidige maatschappij. Dit was vroeger wel anders! Een tatoeage werd geassocieerd met criminaliteit of ietwat schimmige of typerende beroepen, iets wat je je nu niet meer kan voorstellen. Maar we worden naakt als leeg canvas op aarde gezet, dus ooit moet deze kunstvorm ontstaan zijn. Vandaag gaan we eens dieper in op de geschiedenis!

Het ontstaan van tatoeages

Het Engelse woord ‘tattoo’ is afkomstig van het Tahitiaanse woord ‘Tatu’, dat ‘merken’ betekent. Er wordt gesproken van aanwijzingen, ruim 14.000 jaar terug in de geschiedenis, waarbij er as in zelfgemaakte wonden werd gewreven ter verwerking van rouw. Dit proces zorgde dat koolstofdeeltjes achterbleven in de wonden en er permanente tekeningen in het lichaam ontstonden. Dit proces heeft zich tot 8.000 v.C. ontwikkeld tot het gaatjes prikken in de huid met een doorn of ander scherp voorwerp.

De oudste tatoeages

Tot dusver bekend zijn de oudste gevonden tatoeages ruim 5300 jaar oud. Deze zijn gevonden in 1991 bij een man die ruim 5300 jaar geleden overleden is. Ik hoor het je denken: Hoe kunnen die tatoeages ooit nog zichtbaar geweest zijn?! Deze man is zowaar overleden in de Alpen gebergte en hij is gevonden in een gletsjer. Door de bevriezing van het lichaam is hij zodanig intact gebleven, waarbij er meer dan 50 tatoeages op zijn lichaam zijn ontdekt.
De Egyptenaren staan in de geschiedenis bekend om het intact houden van lichamen, zoals bij de Egyptische mummies. Ook hier zijn tatoeëringen gevonden op lichamen die minstens 4000 jaar oud zijn.

 Tatoeage-geschiedenis & zeereizenMaori gelaatstatoeage in de geschiedenis

Kapitein James Cook schreef na zijn eerste reis naar Polynesië over inwoners uit de bevolking die hun lichamen beschilderden. Zij noemde deze methode ‘tattow’. Maar ook andere Aziatische landen zoals Micronesië, India, Burma en Japan gebruikte deze kunstvorm. Wie zegt Maori’s denkt meteen aan hun gelaatstatoeages.

De zeereizen die hierop volgden zorgden voor een grote populariteit van tatoeages onder de zeelieden. Het symboliseerde de avonturen in de verre landen die zij hadden beleefd.  Een aantal specifieke gebeurtenissen of mijlpalen werden als aparte symbolen afgebeeld. De zwaluw op de borst symboliseerde de 5.000 mijl afgelegd op zee. Na de 10.000 mijl kreeg je een tweede zwaluw op de andere borst erbij. Het passeren van de evenaar werd gesymboliseerd met Neptunus. Maar ook werden er symbolen getatoeëerd vanwege bijgeloof. Zo beschermde een talisman je tegen verdrinking en voor veiligheid werd op de ene voet een varken gezet en op de andere een haan.

De eerste elektrische tatoeage machine in de geschiedenisDe eerste elektrische tatoeage machine

Tot 1880 werden de tattoo’s met de hand aangebracht. In dat jaar werd de eerste elektrische tatoeage machine ontwikkeld door Samuel F. O’Reilly. Deze ontwikkeling betekende dat er nu met een groot aantal steken per minuut getatoeëerd kon worden. Door de komst van deze vernieuwde manier, nam de populariteit van tatoeages alleen maar toe tot de jaren twintig. Zijn neef Tom Riley in Engeland verbeterde deze eerste prototype en patenteerde deze vernieuwde versie.

De eerste vermelde tattoo artiest in Amerika was Martin Hildebrandt. Hij ‘claimde’ dat hij de allereerste tattoo studio had, die geopend is in 1846. Hij zou duizenden soldaten en zeelieden hebben getatoeëerd tijdens de burgeroorlog. Rond deze tijd waren er veel mensen die volledig getatoeëerd waren. Dat diende als bezienswaardigheid in een circus en was een heuse rage tot 1920. In deze tijd nam de populariteit van tatoeages ook af.